SAINE ALIMENTATION / ACCÈS À LA NOURRITURE

Ressources de Réseau CS

 

Systemes alimentaires tmb

Systèmes alimentaires locaux durables : Assurer notre approvisionnement alimentaire aujourd’hui et dans le futur

Réseau CS  | 2015 | PDF 3.09 MB

Cette ressource examine en pronfondeur les composantes du système alimentaire et les principes de base du développement du système alimentaire durable. En engageant les collectivités à élaborer des systèmes alimentaires locaux durables, nous pouvons faciliter l'utilisation efficace et la conservation de notre approvisionnement alimentaire ainsi qu’améliorer la sécurité de la communauté de la nourriture, la santé, la stabilité économique et l'environnement naturel. Également disponible en anglais.

 

 

En bref : ApeActiphys Enbrefrçu

Centre de ressources Cœur en santé  | 2008 | PDF 390KB

Cette ressource traite de l'obésité chez les adolescents franco ontariens : une démarche innovante et unique pour mieux prévenir et mieux s'outiller.

 

 

 

 

 

Actiphy capasseoucacasse'Ça passe ou Ça casse'

Sylvie Boulet, Nexus Santé  | PDF 216KB

Cette présentation traite de l'obésité, de l'activité physique et de l'alimentation saine.

 

 

Actiphys obesiteL'obésité chez les adolescents franco ontariens

Centre de ressources Cœur en santé  | 2008 | PDF 127KB

Cette présentation traite de l'obésité chez les adolescents franco ontariens : une démarche innovante et unique pour mieux prévenir et mieux s'outiller.

 

 

Documents

Alimentation politiquePolitique concernant les aliments et les boissons dans les écoles

Ministère de l'éducation, Gouvernement de l'Ontario  | 2010

La présente note a pour but d'établir des normes d'alimentation concernant la vente d'aliments et de boissons dans les écoles élémentaires et secondaires financées par les fonds publics en Ontario.

Alimentation   strategyRecommended Community Strategies and Measurements for the Prevention of Obesity in the United Stated

National Centre for Chronic Disease Prevention and Health Promotion  | 2009 | Uniquement disponible en Anglais

This report identifies 24 recommended strategies for obesity prevention and a suggested measurement for each strategy that communities can use to assess performance and track progress over time. The 24 strategies are divided into six categories: 1) strategies to promote the availability of affordable healthy food and beverages), 2) strategies to support healthy food and beverage choices, 3) a strategy to encourage breastfeeding, 4) strategies to encourage physical activity or limit sedentary activity among children and youth, 5) strategies to create safe communities that support physical activity, and 6) a strategy to encourage communities to organize for change.

Alim foodsystem

 

Community Food System Assessment: A Companion Tool for the Guide

Provincial Health Services Authority of British Columbia  | 2009 | PDF 249.59KB | Uniquement disponible en Anglais

This document is a companion resource to the Community Food Assessment Guide and provides information on potential indicators, data sources, tools and methods for collecting data used in community food assessments.

 

 

Alimentation guideCommunity Food System Assessment Guide

Provincial Health Services Authority of British Columbia  | 2008 | PDF 814.55KB | Uniquement disponible en Anglais

This guide clarifies the purpose of a community food assessment, identifies key elements and processes, and provides methods and tools to assist with an assessment.

 

 

 

Alim seatA Seat at the Table: Resource guide for local governments to promote food secure communities

Provincial Health Services Authority of British Columbia | 2008 | PDF 1.08MB |  Uniquement disponible en Anglais

This guide provides examples of how municipalities in BC are taking action to strengthen local food systems. Highlighted projects include community gardens, farmers' markets, and strategies to include access to food as a key consideration in community planning decisions. The role of Food Charters and other food policy development activities are also highlighted.

 

Alim callHealthy Communities and Planning for Food Systems; Planning for Food Systems in Ontario A Call To Action

Ontario Professional Planners Institute  | 2011 | PDF 399.09KB | Uniquement disponible en Anglais

Food systems have long been linked to planning and are a key consideration for healthy communities. A greater understanding is emerging of the importance of planners being more involved in planning for food systems, The Ontario Professional Planners Institute (OPPI) has prepared a Call to Action to raise awareness and highlight key issues and challenges that planners and communities can address when planning for food systems.

 

Alim toolkitAction Strategies Toolkit

Leadership for Healthy Communities  | 2011 | PDF 7.66MB | Uniquement disponible en Anglais

The policy options and resources within the Leadership for Healthy Communities Action Strategies Toolkit represent a collection of current best approaches that have been identified, evaluated and selected by Leadership for Healthy Communities and the policy-maker organizations that have participated in the program.

The Action Strategies Toolkit contains policy and program strategies in the following 5 action areas related to healthy eating:

o Quality Nutrition in Schools

o Supermarkets and Healthy Food Vendors

o Farm-Fresh Local Foods

o Restaurants

o Food and Beverage Marketing

Sites Internet

 

Alim secualimSécurité alimentaire Canada: Le pont entre l'agriculture, l'environnement, la santé, les aliments et la justice

 

 

 

 

 

 

Alim NRCNutrition Resource Centre (OPHA) 

Uniquement disponible en Anglais

 

 

 

 

 

 

Alim sustainSustain Ontario: The Alliance for Healthy Food and Farming

Uniquement disponible en Anglais

 

 

 

 

 

Alim food secuFood Security, Provincial Health Services Authority of British Columbia

Uniquement disponible en Anglais

 

 

 

 

Alim leadershipLeadership for Healthy Communities (LHC) 

Uniquement disponible en Anglais

Le blogue

ReseauCS Une taxe de 20 % réclamée sur les boissons sucrées au Canada https://t.co/VlnRJc4BNy
9hreplyretweet
ReseauCS Comment le milieu social joue dès l’enfance sur le #surpoids https://t.co/GUluDZqGxq
Mar 27replyretweet